U kent dat wel, van die mooie briefhoofden en bordjes met allemaal namen van de heren en dames advocaten er op. Staat prachtig en heel chique. Zeg maar imponerend. Maar de volgorde op die lijst, wat betekent dat ? Deze lijst met namen kent namelijk een bepaalde volgorde. Dat valt de leek niet op, maar de volgorde is, voor wie het weet, veel zeggend.

Al deze lijsten zijn ingedeeld in 3 onderdelen.

  1. Bovenaan staan de firmanten van het kantoor. Dat zijn de mede-eigenaren. Zij zijn de kantoorleiders en bepalen het beleid van het kantoor. De anderen zijn bij hen in dienst.
  2. Na de firmanten slaat de lijst een spatie over en dan volgt het middenstuk. In het middenstuk staan de advocaten, die in loondienst zijn bij de firmanten en die hun 3-jarige stage voltooid hebben.
  3. Dan volgt er weer een spatie en dan komt het lijstje van stagiaires, die bezig zijn hun 3-jarige stageperiode af te maken.

Een dergelijk lijst kan er als volgt uit zien:

Mr. R.W.D.G. Klaassen
Mr. K..J. Pietersen

Mr. A. Th. Klarenbeek
Mr. A.G. Gerritsen
Mr. P.J.M. de Vries
Mr. L.G. Kooistra

Mr. P. de Groot
Mr. M.T.M. de Keizer

Volgens dit lijstje zijn de heren Klaassen en Pietersen de firmanten en eigenaren van het kantoor. De meesters Klarenbeek, Gerritsen, De Vries en Kooistra zijn de advocaten, die bij deze 2 firmanten in loondienst zijn. De meesters De Groot en De Keizer zijn stagiaire.

Heel belangrijk is dat het lijstje in tijdsvolgorde is. Dus de eerste firmant was de heer Klaassen. De advocaat, die het eerst in loondienst kwam, is de heer Klarenbeek.
En de Keizer is hun allerlaatste stagiaire.

Als u dus een advocaat heeft, die helemaal onderaan het briefpapier staat, dan is deze pas begonnen is. Dat kun je beter van tevoren weten. Hebt u een advocaat uit het middenstuk, die daar redelijk bovenaan staat, dan mag u een ervaren iemand verwachten.